
składają się z mięsa, jak i to, w którym nie ma tego składnika. Wbrew pozorom kuchnia wegańska i wegetariańska jest bardzo pożywna i ciekawa. Każdy z nas może więc polubić produkty bezmięsne, które może znaleźć chociażby w swoim ulubionym supermarkecie. Jeśli do tej pory z jakiegoś powodu sami nie próbowaliśmy takich produktów, może warto zmienić zdanie i przekonać się do nich. Jeśli nam się to nie uda, to na pewno warto poznać przepisy wegańskie i przepisy wegetariańskie, które być może posłużą nam do przygotowania potraw dla naszych bliskich, którzy mięsa nie jedzą.
Obie te kuchnie są dosyć ciekawe
Czym różni się kuchnia wegańska od kuchni wegetariańskiej? Założę się, że temat ten ciekawi nie jedną osobę. Przepisy wegańskie i ogólnie sam weganizm opiera się na pożywieniu bezmięsnym z wykluczeniem wszelkich produktów odzwierzęcych. Weganie więc muszą szczególnie dbać między innymi o zapotrzebowanie w oleje roślinne, zboża, nasiona i orzechy. Natomiast przepisy wegetariańskie tworzone są głównie z owoców i warzyw, lecz dopuszczalne są też nabiały typu: mleko, ser, jogurty oraz jajka. Obie te kuchnie są dosyć ciekawe i mają swoje zasady, serdecznie zachęcam do osobistego skosztowania.
W sklepach znaleźć można również tofu
W dzisiejszych czasach przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie znaleźć można na popularnych forach internetowych, portalach społecznościowych oraz książkach kucharskich.
Wiele osób świadomie rezygnuje ze spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych. Kuchnia wegańska dostarcza wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Doskonałym zamiennikiem mięsa jest tofu, które świetnie nada się jako baza dań obiadowych oraz różnorodnych deserów i przystawek. W sklepach znaleźć można również tofu wędzone.