
nasiona, orzechach, olejach roślinnych, zbożach roślinach strączkowych. Przepisy wegetariańskie natomiast są po prostu przygotowywane bez mięsa, z dopuszczalnymi dodatkami nabiałów, takich jak: ser, mleko, jogurty, jajka. Niby różnica między tymi dwoma kuchniami wydaje się mała, lecz prawda jak sami widzicie, jest nieco inna.
Kuchnia wegańska w ostatnich latach zyskuje
Kuchnia wegańska w ostatnich latach zyskuje coraz więcej popularności. Niezwykle miło jest pójść do supermarketu i zobaczyć na półce obok nabiału wegański deser na bazie kokosu. Nie zapomnijmy jednak, że gotowanie samodzielne jest podstawą zdrowego żywienia.
Przepisy wegańskie nie wymagają wysokich zdolności kulinarnych, jedynie odpowiednich składników, które są w tym momencie szeroko dostępne. Przepisy wegetariańskie również nie muszą być skomplikowane. Oczywiście, nikt nie powstrzymuje wirtuozów kuchni przed demonstrowaniem swoich umiejętności. Gotujcie, wirtuozi. Podzielcie się z nami waszymi arcydziełami.
Kuchnia mieszana, kuchnia wegetariańska i kuchnia wegańska
Wydaje się, że najzdrowsza dla człowieka jest kuchnia mieszana, w której używa się wszystkich produktów spożywczych, lecz na świecie istnieje także kuchnia wegańska. Wielu ludzi fascynują przepisy wegetariańskie, jak i przepisy wegańskie. Przeciętnemu zjadaczowi mięsa i nabiału trudno sobie wyobrazić to, jak można sporządzić jadłospis oparty na warzywach, owocach i nasionach. Natomiast weganie nieustannie udowadniają, że jest to możliwe i że kuchnia wegańska jest zdrowa. Kuchnia taka jest również smaczna, kolorowa i nie odbiera sił i energii.